Resep Tumis Kangkung Belacan

RESEP KITA - Sahabat Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.

Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.

Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.

Nah itu tadi deskripsi dari "Belacan", Sekarang mari kita coba eksekusi resep "Tumis Kangkung Belacan" yang sudah dibagikan admin kita Mbak "Lily Maskoer"

Resep Tumis Kangkung Belacan
By : Lily maskoer


Bahan-bahan Tumis Kangkung Belacan :

  • 1 ikat kangkung cabut yg muda
  • Siangi dan cuci bersih
  • Lalu rendam air garam

Bumbu belacan :

  • Cabe rawit sesuai selera ( saya pake 8 buah)
  • Bawang merah 3 siung
  • Bawang putih 2 siung
  • 1 tomat merah yang sedang
  • Terasi matang 1 buah ( saya pake terasi abc)
  • Garam 
  • Gula dan micin kalo suka...bisa ganti masako 1 

Semua bahan di ulek mau halus atau kasar sesuai selera

Cara Membuat Tumis Kangkung Belacan :

  1. Panaskan minyak untuk menumis
  2. Tumis sambal hingga wangi sambil icip2 karena tadi waktu ngulek sudah di garami 
  3. Masukkan kangkung
  4. Masak bolak balik sebentar jangan terlalu layu.
  5. Matikan api
  6. Tumis Kangkung Belacan siap disajikan
Cukup sekian dulu resepnya ya sahabat, jangan lupa like, share dan subscribenya. sampai jumpa lagi di RESEP KITA selanjutnya semoga resep tadi dapat bermanfaat untuk para sahabat sekalian..